baner
 


UWAGA: Zdjęcia i filmy mogą przedstawiać różne warianty produktu. Cena odpowiada jednostce miary.

CollectA 88410 Tygrys rozmiar:XL (004-88410)

szt. w koszyku
odejmij 1 dodaj 1
CENA: 19.80
dostępność: wysyłamy w ciągu 24h
uwagi klienta:
na podstawie Wikipedii:
Tygrys to duży, drapieżny ssak z rodziny kotowatych, największy z żyjących współcześnie czterech wielkich, ryczących kotów z rodzaju Panthera, jeden z największych drapieżników lądowych; wielkością ustępuje jedynie niektórym niedźwiedziom. Doskonale skacze, bardzo dobrze pływa, poluje zwykle samotnie. Tygrys od dawna był przedstawiany w literaturze. Dla dzieci najbardziej znany jest Tygrysek z Kubusia Puchatka A. A. Milne'a. To bardzo sympatyczna, energiczna i lubiana postać.

Większość tygrysów żyje w lasach tropikalnych oraz na terenach porośniętych przez zarośla trawiaste, trzcinowe i bambusowe.

Tygrys jest powszechnym symbolem w kulturze i mitologii Dalekiego Wschodu. Zazwyczaj oznacza wojowniczość, piękno, odwagę, nieśmiertelność, ale i krwiożerczość, chciwość i gniew. Szczególną czcią otaczane są białe tygrysy; w Chinach królowie zwierząt, w buddyzmie symbole gościnności i pobożności, w Japonii jeden z czterech dobrych duchów. Części ciała tego drapieżnika były uważane za talizmany chroniące przed złymi mocami; pazury dodawały odwagi, a także, tak jak wąsy, były amuletem miłosnym, zęby przynosiły szczęście, zwłaszcza w hazardzie.


Tygrys syberyjski, tygrys amurski (Panthera tigris altaica) – największy z podgatunków tygrysa azjatyckiego, drapieżnego ssaka z rodziny kotowatych.
Obecnie populacja – szacowana na maksymalnie 390 osobników, z których około 350 zamieszkuje Kraj Nadmorski i Kraj Chabarowski na wschodnich krańcach Rosji, reszta – występuje na granicy rosyjsko-chińskiej, w dolnym biegu Amuru. Osobniki z tej drugiej populacji coraz częściej wkraczają na tereny północnych Chin oraz Korei Północnej.
Dojrzały samiec osiąga długość ponad 300 cm (razem z ogonem) przy masie ciała dochodzącej do 300 kg. Samice są mniejsze – osiągają do 260 cm długości i ważą od 100–167 kg.
Ponieważ tygrys ten zamieszkuje tereny, gdzie narażony jest na temperatury poniżej -40 °C, dlatego jako jedyny tygrys posiada w pachwinach i na brzuchu ok. pięciocentymetrową warstwę tłuszczu.
Poluje na duże ssaki, głównie dziki i jelenie, atakuje również bydło domowe. Ciąża trwa trzy i pół miesiąca, rodzą się 2–3 młode. Żyje około 15 lat.
Obecnie liczba tygrysów syberyjskich zaczyna wzrastać. Mimo tego wciąż gatunek ten znajduje się na granicy wymarcia.

Powrót
Przejdź do: ZWIERZĘTA DZIKIE
 
   

Start | Regulamin | Koszty przesyłki | Kontakt
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!