baner
 «  przewijaj zdjęcia  » 

UWAGA: Zdjęcia i filmy mogą przedstawiać różne warianty produktu. Cena odpowiada jednostce miary.

COLLECTA 88033 GORYL ZACHODNI ROZMIAR:L (004-88033)

PRODUKT NIE JEST OBECNIE DOSTĘPNY
CENA: 16.30

dostępność: niedostępny

wymiary: 9.5 x 7.5cm
za ekologia.pl:
Zwierzę bardzo duże, największe i najsilniejsze wśród małp człekokształtnych.
Zamieszkuje obszary od Nigerii poprzez Kamerun i Gabon aż do ujścia rzeki Kongo i dorzeczy jej dopływów. Jego środowiskiem życiowym są lasy deszczowe oraz wilgotne lasy górskie aż do wys. 2400 m n.p.m., a także górskie zarośla bambusowe do wysokości 3000 m n.p.m.
Żyje w grupach rodzinnych liczących 5 do 30 osobników. Jeden dorosły samiec ma kilka dorosłych samic, toleruje również obok siebie jednego, 8-12 letniego samca, jeszcze o czarnym grzbiecie (z wiekiem włosy na tułowiu jaśnieją). Każdego dnia wieczorem stado przystępuje od nowa do budowy gniazd na nocny odpoczynek, na wysokich drzewach lub na ziemi. Porozumiewają się między sobą głosem (około 20 rozmaitych dźwięków, spośród których 8 używają dosyć często), mimiką twarzy i gestami.
Jego wyżywienie jest typowo wegetariańskie, stanowi je ponad 100 różnych gatunków roślin, zwierzę zjada różne ich części: liście, pędy, łodygi, pączki, kwiaty, korzenie, bulwy, owoce, korę bylin i krzewów, choć preferuje miąższ. Osobniki z terenów nizinnych odwiedzają też plantacje bananów i trzciny cukrowej, nierzadko powodując duże szkody. Pokarm rzadko zrywa wargami, przeważnie podaje go dłońmi do pyska. Na wolności nigdy nie obserwowano goryli podczas picia - zapotrzebowanie na wodę pokrywają z pokarmem.
Powrót

Przejdź do: ZWIERZĘTA DZIKIE